Tradisjonell legionellakontroll har fokus på kontroll av temperaturer, brukerfrekvens og manuell rengjøring av innretninger. Ved tradisjonell legionellakontroll er det viktig å påse at temperaturene i det interne vannfordelingsnettet er høye eller lave nok for tilstrekkelig legionellasikring, i tillegg til at det er viktig at vannet er i bevegelse eller skiftes jevnlig ut.
Temperaturkrav
For optimal sikring mot bakterievekst må varmtvannet ha høy nok temperatur i hele anlegget. Dette innebærer at temperaturer i beredere og tanker i varmtvannssystemet må nå minimum 70 °C for noen timer hvert døgn.
Dette vil sørge for at bakterier i de frie vannmassene dør i løpet av kort tid. I resten av rørnettet; helt til retur av sirkulasjonsledningen, må temperaturen ligge rundt 60 °C, for å gjøre det utfordrende for legionellabakterien å etablere seg.
For kaldtvannsnettet er anbefalingen at kaldtvannet må være under 20 °C. Ved denne temperaturen vil bakterien gå i dvale og ikke formere seg.
Lavtemeperatursoner
Dersom man har lavtemperatursoner (20-50 °C)
for eksempel i form av forvarmingssoner eller dusj med sentralt blandebatteri og ferdigblandet vann, er det viktig å påse at disse sonene er tilrettelagt for desinfeksjon ved hetvannsbehandling (> 70 °C) og at dette gjøres ukentlig.
Rutiner
Det er viktig med gode rutiner for å kontrollere temperaturene jevnlig. Dette for å unngå lave temperaturer som gir økt risiko for oppblomstring av legionellabakterien.
Unngå stillestående vann
Selv om temperaturene i anlegget er riktige er det viktig å etterse brukerfrekvensen av dusjer og tappepunkt. Det er også viktig å påse at alle sirkulasjonspumper er i normal drift, da stillestående vann i rørnettet kan føre til synkende temperaturer og økt risiko for legionellaoppblomstring.
Biofilm
Dersom du benytter vedvarende høye temperaturer i anlegget som eneste legionellaforebyggingstiltak, kan det være utfordrende å bli kvitt Legionella dersom bakterien først har etablert seg i rørnettet.
Grunnen til dette er at bakterier ofte danner en biofilm på overflater i rørnettet som gir beskyttelse mot høye temperaturer. I denne biofilmen kan legionellabakteriene overleve på tross av høye temperaturer i vannet.
Legionellabakterien kan også vokse på innsiden av andre mikroorganismer, som amøber, som også gir beskyttelse mot høye temperaturer.
Fordeler og ulemper med tradisjonell legionellakontroll
- Ikke behov for kjemikalier
- Lite utfordringer knytte til HMS
- Enkel metode å bruke
- Spesielt hensiktsmessig i enkle varmtvannssystemer
- Kan føre til skålding av brukere
- Høye energikostnader
- Vanskelig å få gode nok temperaturer i store og komplekse anlegg
- Dersom vanntemperaturen er for høy i kaldtvannsnettet, kan også bakterier etablere seg der
- Utfordrende å bli kvitt Legionella som har etablert seg i rørnettet med denne metoden