Legionellafunn utgjør ikke bare en helsemessig risiko for byggets brukerne, men kan også medføre en risiko for virksomhetens drift og omdømme.
Drift og vedlikehold
Legionella er en kjent helsemessig risiko for eiendomsforvaltere og bygningseiere. Gjennom etablering og gjennomføring av dedikerte drifts- og vedlikeholdsrutiner forebygges Legionella aktivt.
Legionellabakterien trives under gunstige forhold som oppstår spesielt om høsten og etter lengre ferier. Derfor ser vi ofte en økning av legionellafunn i bygg på denne tiden. For driftspersonalet kan dette oppleves både overraskende og frustrerende dersom det er gode rutiner på plass for å forebygge oppblomstring av Legionellabakterier.
Legionellafunn og smitte
Dersom det avdekkes legionellabakterier i anlegget, kan situasjonen raskt bli krevende for de som drifter og forvalter bygget.
Om det i tillegg blir påvist legionellasmitte, blir det plutselig mange parter involvert, og presseoppslagene er heller ikke langt unna.
Det er i disse situasjonene hvor driftspersonalet eller gårdeier bør søke bistand fra fageksperter innen legionellahåndtering. Med riktig håndtering blir det sjelden en stor nyhetssak.
Dersom legionellafunnet ikke håndteres riktig derimot, kan konsekvensene fort bli vanskelige for virksomheten – og alt fra stengning av bygget, tap av inntekter og leiekontrakter til negativ presseomtale er sannsynlige utfall.
Varslig og prosedyre ved legionellafunn
Plikt til å varsle kommunen ved funn av legionellabakterier er regulert i Forskrift
om miljørettet helsevern § 13; Opplysningsplikt.
Ved tilsyn fra kommuneoverlege/ Miljørettet helsevern må du kunne dokumentere at risikovurdering, forebyggingsrutiner og avvikshåndtering er gjort i henhold til Folkehelseinstituttets legionellaveileder.
Ved funn av legionellabakterier
Dersom flere prøver fra anlegget påviser funn av bakterier, eller det er høye bakterienivå, vil anlegget ofte måtte stenges og det må iverksettes avvikshåndtering i form av rens/desinfeksjon. I slike tilfeller må man også påse varsling av brukere av anlegget slik at personer i risikogrupper kan ta sine forhåndsregler.
Ved påvist legionellasmitte
Dersom en person får påvist legionellasmitte vil sykehuset varsle kommuneoverlege og Folkehelseinstituttet. Det vil da gjennomføres smittesporing for å avdekke hvor smitten kommer fra og anleggseiere kan pålegges vannprøvetakinger. Dersom smitten kommer fra ditt anlegg, vil kommuneoverlegen eller smittevernsavdeling gi pålegg om utføring av tiltak.
Om du har havnet i en slik situasjon, kan du kontakte Kompa's fageksperter som vil hjelpe deg gjennom prosessen, både med avvikshåndtering, risikovurdering og revisjon av legionellaprogram ved bygget.
Risikovurdering
Den beste måten å håndtere legionellarisiko på er gjennom proaktiv legionellakontroll. Dette innebærer en risikovurdering av bygningens vannfordelingssystemer for å identifisere potensielle risikofaktorer og vekstområder for bakterien, samt en vurdering av dagens legionellarutiner. Ved å benytte fageksperter til dette er du sikret at rutinene og tiltakene som iverksettes er basert på solid faglig kompetanse.
Effektiv legionellakontroll med Inspektor
Inspektor fra Kompa forenkler prosessen og gir bygningseiere oversikt over risiko og nødvendige tiltak. Ved å benytte en av våre partnere får du gjennomført kartleggingen av fagfolk. Dette muliggjør proaktiv handling basert på faglig solid risikovurdering for din virksomhet.
Forebyggende tiltak er avgjørende for å beskytte både mennesker og eiendom. Med vår løsning kan bygningseiere effektivt sikre trygge bygg og nødvendig dokumentasjon av status i samsvar med gjeldende forskrifter.